spontaan improviseren en toch alle mogelijkheden van akkoorden gebruiken?

Herken je dit?

“Als ik improviseer speel ik puur op gehoor zonder te weten wat ik precies doe”

“Die brij van akkoordsymbolen schrikt me af”

“Ik heb geen idee waar ik moet beginnen om beter te leren improviseren, terwijl ik juist graag gericht wil oefenen om stap voor stap beter te worden”

“Als ik probeer de toonladders te spelen die bij de akkoorden staan, dan kan ik het niet bijhouden en het klinkt niet als leuke muziek

“Omdat ik zo mijn  speelplezier helemaal kwijt raak, ga ik daarom maar weer op de oude manier verder, zonder dat ik vooruit kom. Heel frustrerend

Als je beter wilt leren improviseren verzamel je eens wat losse puzzelstukjes op YouTube, hoort eens wat op een workshop en pikt wat op van jouw medemuzikanten.

Maar hoe je dit allemaal met elkaar in verband brengt lijkt lastig. Je denkt daarom misschien dat improviseren voorbehouden is aan muzikale genieën.

In werkelijkheid kan iedereen leren improviseren over akkoorden, het is echt geen ‘rocket science’.

Het kan ook anders! Nu is er slim improviseren

Slim improviseren is de stap voor stap improvisatie-methode waarmee ook jij alle mogelijkheden van akkoorden leert gebruiken. Zodat je met plezier en zelfvertrouwen improviseert en jouw publiek ….. en jezelf verrast hoe mooi je speelt.

Deel 2 van  de tweedelige serie ‘slim improviseren’ (192 pagina’s in het handzame A5 formaat) neemt je stap voor stap mee welke noten het mooist klinken aan de hand van veel gespeelde jazz-standards uit het Real Book, zoals onder andere Blue Bossa, Autumn Leaves, Song for my father, Summertime, Saint Thomas, Softly, as in a morning sunrise, Caravan en de Jazz-Blues in F.

Deel 1 en 2 horen bij elkaar. Als je deel 1 nog niet hebt bestel het dan hier.

Niveau Intermediate+


MET GRATIS ONLINE WERKBOEK!

Maak hier jouw beste keuze

Standaard

24,95
Boek
Online werkboek

Wat is het play along pack?

Het play along pack is een e-Book waarmee je de stof uit het boek in praktijk brengt. Het play along pack kost los €35. In combinatie met het boek is jouw investering slechts €15. Het maakt het oefenen heel efficiënt en leuk. DOEN!

Gun jezelf het play along pack

Ook met plezier en zelfvertrouwen spelen? Volg de stap voor stap improvisatiemethode uit mijn boek slim improviseren!

In slim improviseren ontdek je hoe je

Klanten zeggen

Dankjewel voor het boek en digitale play along pack! Ik vind het erg mooi vormgegeven, helder en rustig en fijn om te lezen. Alles is heel duidelijk uitgelegd, stap voor stap, ik kreeg meteen veel zin om te beginnen. En dat heb ik dus ook gedaan, vanavond hoofdstuk Little Sunflower, en door de opdrachtjes uit te voeren was ik op een gegeven moment met een oefentrack heerlijk in E mineur 7 en E maj 7 aan het blazen en het lukte gewoon! Dankzij jou luister ik met nieuwe oren naar muziek, vooral jazz kan ik nu beter leren begrijpen en waarderen, en trompetspelen wordt er nog leuker door!
Cathrien van Engelen, Goirle
trompet

Voor wie is slim improviseren bedoeld?

Werner Janssen – improvisatiecoach

Ik herinner me nog goed hoe ik als jongetje van 5 kennis maakte met de sopraan saxofoon. Ik groeide op in de blaasmuziekwereld in Limburg. Toen ik rond mijn 15e begon met improviseren speelde ik op gehoor en puur intuïtief maar wat raak met meespeel CD’s. Als ik dan probeerde de akkoorden en toonladders die er bij stonden te spelen, dan ging me dat veel te snel en voelde ik me geremd. Dus ging ik maar verder op de oude manier zonder vooruitgang te boeken. Ik had geen idee hoe ik ooit dit zou kunnen leren, terwijl ik anderen ogenschijnlijk moeiteloos de ene na de andere mooie noot hoorde spelen als ze improviseerden.

Toen ik op het conservatorium eenmaal grote jazzsolisten zoals Charlie Parker, Sonny Stitt, Cannonball Adderley, John Coltrane, Chet Baker, Clifford Brown, Dexter Gordon, Hank Mobley en modernere spelers als David Sanborn, Michael Brecker en Dick Oatts ging kopiëren, ontdekte ik goed werkende basiswoordjes, het “vocabulaire”. Ik reeg deze woordjes aaneen tot complete “breiwerkjes” op elk akkoord  en toen ik eenmaal de steeds terugkerende structuren, zeg maar de “grammatica” van de jazz-standards uit het Real Book doorzak, kon ik zo makkelijk akkoorden verbinden.

Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik inmiddels met ontzettend inspirerende musici zoals Herbie Hancock, Pat Metheny, Wynton Marsalis, Maria Schneider, Toots Thielemans, Bono (U2), Cliff Richard, Joe Lovano en vele anderen heb opgetreden en wil graag mijn inspiratie delen.

Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen van iemand die onzeker aanrommelt tot iemand die gretig en in vrijheid improviseert. Het is echt geen “rocket-science”. De stappen die ik heb gezet heb om de jazztaal van de grote meesters te doorgronden, vormen een methode waarmee ook jij  bewuster kunt improviseren op je instrument. Ik droom van een mooiere wereld en daarom heb ik in mijn  boeken deze stappen beschreven, zodat jij ook het plezier ervaart van improviseren.

Werner Janssen

Standaard

24,95
Boek
Online werkboek
Scroll naar boven