improviseren met een plan
voor elk niveau en elk instrument

improviseren met een plan voor elk niveau en elk instrument

Snel je muzikale gehoor verbeteren

Als je improviseert is het heel handig dat je vooruit hoort welke noot je gaat spelen. Maar ook als je van blad speelt. Dat kun je heel gemakkelijk trainen. Hoe dan?

Speel bekende kinderliedjes, of sinterklaasliedjes uit je hoofd. Doe dat met een willekeurige begintoon. Als je vastloopt zing het liedje dan en zoek die noot op je instrument. Dat is een supergoede en ook nog eens makkelijke oefening voor je gehoor.

Suggestie: Begin eens met ‘Vader Jacob’ en ‘Zie ginds komt de stoomboot’.

Lukt dat? Bekijk dan eens de gehooroefening met ABBA in mijn video. Die is wat uitdagender. De video gaat al een tijdje mee, maar het is nog steeds een prima oefening. 

Ik ben benieuwd hoe jij je muzikale gehoor traint. Heb jij een leuke oefening? Deel het dan even beneden in het commentaarveld. Je krijgt persoonlijk antwoord van me.

Info over mijn boek ‘improviseren doe je zo!’ vind je op https://improcircle.nl/improviseren-doe-je-zo

Dit boek GRATIS* opgestuurd krijgen inclusief play along pack? (Waarde € 50). Maak dan gebruik van de ZOMERKNALLER van 13-20 augustus 2021 op de online beginnerscursus ‘START met improviseren’.

 • Stel je eens voor dat ook jij moeiteloos uit je hoofd kunt spelen.
 • Zonder bladmuziek.
 • Helemaal vanuit je eigen fantasie.
 • Dat je een geheim kent zodat je nooit meer verdwaalt als je improviseert.
 • En dat je over aantrekkelijke ritmes als swing, reggae, bossa nova, soul en Afrikaanse grooves kunt improviseren!
 • 237 andere tevreden deelnemers gingen jou al voor.

Je mag 14 dagen GRATIS uitproberen. Als de cursus niet bevalt, krijg je jouw investering gewoon terug zonder verdere vragen. 

Benieuwd naar de belachelijke korting? Klik hier. MIS HET NIET!

*Het boek ontvang je na 14 dagen als de proeftijd erop zit. Geldt ook voor bestellingen buiten Nederland, maar binnen de EU.

2 gedachten over “Snel je muzikale gehoor verbeteren”

 1. Jmag Spijkerman

  Beste Werner,
  Ik volg jou al een hele tijd op internet. Heb ook al wel eens een boek van je gekocht, maar ook weer weggegeven, omdat ik het veel te ingewikkeld vond. Bovendien ben ik niet zo van de bebob, wel om naar te luisteren, maar niet om zelf te spelen.
  Ik ben 70 en speel een jaar of 50 klarinet. Vroeger veel Dixieland, maar tegenwoordig probeer ik meer swing (Bennie Goodman) en vooral mooie balads na te spelen (Lester Young & Billie Holliday) in verschillende kleiner settings (gitaar, drum, piano). Gewoon voor het plezier. Ik speel vooral uit m’n hoofd en improviseren gaat me best goed af, maar ik heb de melodie er wel bij nodig, maw niet volledig op akkoorden. Ik doe ook veel met Band in a Box. Geweldig programma!
  Nu mijn vraag, denk je dat ik wat heb aan jouw boek “Improviseren doe je zo”.
  Of is het weer te elementair?
  Ik hoor graag van je.
  Met vriendelijke groet
  Hans Spijkerman

  1. Hoi Hans,
   Bedankt voor je reactie. Wat leuk om te lezen dat improviseren je goed afgaat. En ja, bebop is niet heilig. Je moet het zien als een basistaal om te improviseren over akkoorden. Je kunt die gedachtengang dan meenemen naar dixieland, swing maar ook naar popmuziek. Jammer te lezen dat je een boek van mij lastig vond. Misschien was dat mijn boek voor gevorderden ‘bewust improviseren’? Dat is best theoretisch. Ik geloof erin dat je als je een beetje theorie mengt met je intuitie je dan het meeste plezier aan improviseren beleeft. Je ontdekte dan meer mogelijkheden dan die je altijd al speelt. Het boek improviseren doe je zo is vooral gericht op spelen zonder al te veel theorie en zonder akkoorden te gebruiken. Het is aan de ene kant elementair, maar aan de andere kant staan er echte eye openers in. Ik raad je aan om de beschrijving op mijn website te lezen en dan te kijken of het iets voor je is. Slechter word je er nooit van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven