impro Circle – improviseren met een plan
De Blues is rond 1850 ontstaan uit de worksongs die de slaven op de plantages zongen om hun werk nog enigszins draaglijk te maken. B.B. King (1925 – 2015) is ongetwijfeld een van de meest authentieke vertolkers uit de 20e (en begin 21e) eeuw. Bekijk hier zijn versie van Three o’clock Blues.
Vanaf ca. 1950 hoor je het karakteristieke bluesschema ook terug in allerlei populaire muziekstijlen, zoals bijvoorbeeld de Rock’ n Roll. Jailhouse Rock met Elvis Presley (1935 – 1977) is een variant op het bekende 12 maten bluesschema. Bekijk Elvis in een zwart-wit opname uit 1957:
De Blues is ook een van de muziekstijlen die ten grondslag ligt aan de jazz. Als je begint met improviseren wordt vaak de Blues genomen, omdat dat ‘heel gemakkelijk‘ zou zijn (…). In werkelijkheid kent de Blues ook voor gevorderde spelers genoeg uitdagingen. Ik heb dan ook een online cursus gemaakt voor gevorderden waarin je in 12 boeiende en uitgebreide lessen alles leert over de Blues.
De makkelijkste manier om over een Blues te improviseren is met de bluesladder. Daar zitten alle karakteristieke noten in (de ‘blue notes‘) waarmee je dat melancholische gevoel van de Blues kunt uitdrukken. Het mooie is dat die ladder over het hele schema past: je hoeft helemaal geen rekening te houden met de akkoorden. Alleen na een tijdje wordt het wel een beetje saai als je de hele tijd diezelfde kleur laat horen in jouw solo. Je wilt graag wat kunnen variëren.
Als je meer wilt variëren dan kun je natuurlijk de akkoorden van het bluesschema gebruiken. Als dat nog lastig voor je is, bestaat er ook nog een andere ‘escape’. Wist je dat dat de bluesladder een ‘broertje’ (of ‘zusje’) heeft die ook goed past op hetzelfde bluesschema? Dat is de bluesladder van een kleine terts lager.
In de video laat ik horen hoe dat werkt. Probeer op gehoor de ladders na te spelen. Wil je toch de bluesladders genoteerd in bladmuziek en een oefentrack? Stuur dan even een mailtje naar mij.
Waar je natuurlijk op moet letten als je improviseert, is dat je logische zinnen speelt. Vergelijk het maar met een gesprek. Dan wil je ook niet van de hak op de tak springen en zinnen maar half afmaken. Je kunt in deze blog van mij lezen hoe je dat heel makkelijk voor elkaar krijgt.
Ook in mijn boeken besteed ik aandacht aan de Blues. Voor elk niveau lees je mijn beste tips om over de Blues te improviseren. Kijk even op deze webpagina welk boek het beste bij jou past.
Op JOUW muzikale ontwikkeling!
Werner Janssen
improvisatiecoach – impro Circle www.improcircle.nl