Wayne Shorter

Toen ik vorige week in Duitsland opnames aan het maken was voor mijn nieuwe meespeelboek ‘Bossa & Samba’ met de prachtige muziek van Jobim, bereikte mij het bericht dat Wayne Shorter (1933 – 2023) was overleden. Hier zie je me trouwens samen met ‘Tonmeister’ Charlie van Floisdorf studio’s (www.floisdorf-studios.com).

Ik had er toen geen tijd voor, maar vind dat ik alsnog een bescheiden blog aan deze grootheid moet wijden.



Shorter speelde namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van de jazzgeschiedenis. In de jaren ’50 maakte hij deel uit van Art Blakey and the Jazz Messengers. Beinvloed door Sonny Rollins en met name John Coltrane hoor je Shorter in een vrij traditionele speelstijl. Een goed voorbeeld hiervan waar het speelplezier van afspat zie je in onderstaande video:

De eerste ‘great Miles Davis group’ was het sextet met Cannonball Adderley (altsax) en John Coltrane (tenorsax). Zij namen eind jaren ’50 legendarische albums op zoals Kind of Blue en Milestones. 

Shorter brak vooral door in de ‘second great Miles Davis group’ in de jaren ’60. Samen met pianist Herbie Hancock, drummer Tony Williams en bassist Carter. Niet zozeer als saxofonist, maar vooral als componist en arrangeur. In deze korte video hoor je Wayne Shorter over deze periode:

Een andere belangrijke ontwikkeling waar Shorter bij betrokken was, is de Jazzrock. Met pianist Joe Zawinul leidde hij de formatie Wheater Report van 1971 tot 1986. In deze stijlperiode hoor je meer synthese tussen jazz en popmuziek. Een goed voorbeeld is Birdland:

In de periode na Wheater Report ging Wayne Shorter regelmatig solo. Won grammy’s en speelde ondermeer met Carlos Santana en Joni Mitchell. Samen met Herbie Hancock was hij aanhanger van het Nichiren boeddhisme. ‘Nam myo renke kyo‘. 

In onderstaande video zie je een aantal belangrijke gebeurtenissen als musicus, maar deelt hij ook zijn levenswijsheid. Wat een warme, aimabele man. Thank you Wayne!

Wat is jouw favoriete periode van Wayne Shorter?

Wat vind jij van Wayne Shorter’s muziek? Welke stukken of welke periode spreken jou het meeste aan? Laat het eens weten in het commentaarveld beneden. Bedankt alvast voor je reactie.

PS Jamsessie Wayne Shorter

Op 19 maart is weer een jamsessie voor deelnemers aan mijn improlab programma. Als een eerbetoon aan Wayne Shorter is deze sessie gewijd aan zijn muziek. Van zijn tijd bij Art Blakey tot de jazzrock / fusion.

De sessie is toegankelijk voor iedereen met enige improvisatie ervaring. De focus ligt op ritme en communicatie. Je ontdekt hoe je samen een boeiend verhaal maakt van je solo. Je krijgt:

  • 3 uur samen spelen met live ritmesectie 
  • bladmuziek van alle stukken
  • oefentracks van alle stukken

De investering is normaal €100, maar als lezer van mijn nieuwsbrief mag jij voor €79 meedoen. Er zijn maximaal 10 plekken. Hier kun je je deelname regelen. Twijfel je of de sessie geschikt is voor jou? Mail me dan gerust eventjes… ik help je graag verder. 

2 gedachten over “Wayne Shorter”

  1. Hans Spijkerman

    Dank je wel voor de interessante blog.
    Ik ben een grote fan van deze muziek. En meer speciaal nog van de vroege(re) Bebob.
    Maar als improviserend klarinettist (oude stijl, swing, dixieland) ben ik er nog lang niet aan toe.
    Maar wie weet kom ik nog een keer zover….

  2. Hoi Werner,
    Mijn favoriete Shorter composities zijn (in willekeurige volgorde):
    Witch Hunt, Virgo, Footprints, Black Nile, Children of the Night, Juju, Speak No Evil. De eerste drie hiervan speel ik zelf regelmatig.
    Tot de 19e!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven