yin en yang bij improviseren

Yin en yang, de tegengestelde krachten in het Universum. Om te kunnen ervaren wat boven is moet je ook beneden kennen. Goed bestaat alleen in relatie tot slecht. De tegenstellingen man en vrouw, actief en passief, negatief en positief en noem maar op. Deze polariteit hoort bij ons Aardse bestaan.

De belangrijkste kracht op Aarde vind ik Liefde, met als tegenpool Angst. Liefde is verbindend, onbaatzuchtig, gericht op het belang van allen. Angst is beperkend en gericht op het eigenbelang. 

Ieder mens ervaart tijdens het tijdelijke aardse bestaan beide krachten en dat is ook nodig. Nodig om te kiezen wie je bent, waar je voor staat in het leven, brandstof voor je persoonlijke groei. Afwijzing van het negatieve is afwijzing van het leven. 

Elke keer wanneer je kiest voor Liefde breng je jezelf op een hoger plan. En daar begint de rat race weer opnieuw, maar op een hoger niveau. Het leven als een parkeergarage waarin je steeds naar een hoger dek mag rijden met je voertuig.

Het stuk in jou dat wil groeien door deze rat race is je Ziel. Het voertuig voor je Ziel is je lichaam, een ingenieuze machine die bestaat uit dezelfde bouwstenen als die waarvan het hele Universum gemaakt is. Je mag er tijdelijk in verblijven om te ervaren wie je wilt zijn. En dan nog is er de scheppende verbeeldingskracht van ons denken

Wij identificeren ons als mens in ons dagelijkse bewustzijn vooral met de korte termijn verlangens van ons denken en ons vergankelijke lichaam. En gaan zo gemakkelijk voorbij aan het lange termijn programma van de Ziel.

Toch maken we allemaal contact met onze Ziel. Het is bijvoorbeeld onze intuïtie die tot ons spreekt. Je kunt het herkennen aan een klein kind dat puur en onbevangen speelt. Maar ook als je jezelf verliest in muziek als je lekker aan het spelen bent.

Wat heeft dit ‘zweverige’ verhaal over yin en yang nou met muziek te maken?

Even technisch… In muziek heb je bijvoorbeeld majeur (vrolijk) en mineur (stemmig). En in de Blues heb je deze allebei tegelijk! Zowel de donkere kant van de slavernij als positieve hoop.

Mijn bedrijf impro Circle ben ik begonnen om muzikanten te helpen die improvisatie zien als een middel voor persoonlijke groei. Zie jij muziek ook als een taal om jezelf uit te drukken en steeds weer op een hoger parkeerdek uit te komen? Doe dan ook mee met de online workshop Blues op zaterdag 24 april van 13.00 tot 15.30 uur. 

Gun jezelf om even te ontsnappen aan de waan van de dag en je even lekker terug te kunnen trekken in jouw eigen prachtige muzikale wereld. Ontdek hoe vervullend het is om in jezelf te investeren en om je passie te delen met andere muzikanten.

Meld je hier even aan. Zie ik je dan?

O ja, als ik een blog schrijf ‘doe ik maar wat’, net alsof ik improviseer op mijn instrument, haha.  Zou je me even willen laten weten in de comments beneden wat je van dit soort ‘holistische’ blogs van mij vindt? Wil je weten waar mijn drive vandaan komt? Bekijk dan even deze video over mijn coming out.

2 gedachten over “yin en yang bij improviseren”

 1. Hoi Werner,
  ik vind de koppeling van muziekmaken aan persoonlijke drijfveren en de spirituele kant ervan een heel gelukkige keuze. Voor mij als amateur is muziek maken gewoon “lichaamswerk” en persoonlijke groei bestaat voor mij in de mate waarin we in staat zijn dat contact met het lichaam bewust te realiseren.
  Via Yin en Yang probeer ik mijn “neutrale” stand te vinden. Ambitie en oordeelloosheid vinden elkaar daar. Dat valt niet eens altijd mee trouwens en lukt lang niet altijd..
  Soms is er prestatiedrang. In mijn geval straft de fluit dat onmiddellijk af en gedraagt zich als een leraar.
  Mss. kun je eens een inspirerend blog schrijven over tijd. Haast versus kalmte. Hoe kom je tot ervaring ? spelen als meditatievorm ?
  Met dank voor je geweldige werk !

  1. Hoi Frits, bedankt voor je positieve reactie, wat een mooi bericht om te lezen! Ik herken jouw worsteling ook erg. Het hoort erbij als mens, we zijn niet perfect. Als ik muziek maak, of ik nou zelf speel of dirigeer, probeer ik me altijd te openen. Mijn ego aan de kant voor de goddelijke kracht van muziek. Als je dat interessant vindt, kun je ook eens kijken op mijn YouTube kanaal. Ik heb een aantal video’s gepost waar ik ‘meditatief’ improviseer. Voor mezelf de ultieme vorm van muziek maken. Ik neem jouw suggestie in overweging. Als ik er inspiratie voor heb, ontstaat het vanzelf. Aho!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven