Zo laat mogelijk op tijd spelen


Ik heb vaak met Jerry van Rooijen (1928 – 2009) mogen samenwerken. Een van de allerbeste arrangeurs en meest inspirerende orkestleiders die we in Nederland hebben gehad in de lichte muziek.

Net zoals Louis van Gaal zijn spelers beter laat voetballen, kon Jerry met zijn charisma een hele band naar een hoger niveau tillen. 

Door zijn swingende manier van aftellen ging je vanzelf beter spelen. Dan zei hij ‘Ready please’ … en klonk de band meteen 10 keer beter.

Gevleugelde uitspraken van Jerry waren: ‘Jullie spelen teveel met de neus op de voorruit’. Of ‘Moet je de trein nog halen?’ Hij bedoelde hiermee dat jazzmuziek ontspannen, ‘laid-back’, moet klinken. 

Op YouTube staat een lange documentaire over Jerry. Neem even een minuutje om dit stukje te bekijken, dan snap je precies wat ik bedoel: 

https://youtu.be/onrdf0Fl6Eo?t=2367

Met dank aan Jerry heb ik een eigen definitie bedacht van timing in ‘swing’. Ik noem het ‘zo laat mogelijk op tijd spelen’. Niet na de tel aan maar ook weer niet haastig. Als je dit voelt is het ‘magic‘.

Ben je niet meer bezig met de noten die je speelt, maar zit je op heel ander level. En er is een eenvoudige truc voor die ik onthul in mijn live cursussen. Zodat ook jij die ‘magic‘ ervaart.

Als je improviseert is je timing het allerbelangrijkste. Liever een ‘foute’ noot briljant getimed, dan mooie noten beroerd getimed. Dat klinkt ongemakkelijk. En eigenlijk bestaan foute noten niet eens. Nu is het makkelijker te leren welke noot goed klinkt op een akkoord dan met een lekkere ‘feel’ spelen.

In de live cursussen die volgende week beginnen, speel je daarom samen met een ritmesectie. Je ontdekt hoe je kunt communiceren via je instrument om samen een muzikaal verhaal te maken. Dat is echt het ultieme plezier van muziek maken.

Zorg dat je er ook bij bent zolang er nog plek is. Liever niet ‘zo laat mogelijk op tijd’, maar ‘met de neus op de voorruit’. Op deze overzichtspagina vind je alle mogelijkheden. ‘Voor elck wat wils‘ Doe je ook mee?


Op JOUW timing!

Werner Janssen
improvisatiecoach – impro Circle
PS Hier vind je nog even alle mogelijkheden opgesomd:

Er zijn 4 niveaus:

1 – beginner (boek improviseren doe je zo!)
je hebt nog geen ervaring met improviseren, speelt minimaal 1 jaar 

2 – intermediate (boek slim improviseren – deel 1)
je hebt enige ervaring met improviseren, speelt meestal 1 toonladder zonder akkoorden te gebruiken, speelt minimaal 3 jaar

3 – intermediate+ (boek slim improviseren – deel 2)
je hebt ervaring met improviseren en kent akkoordsymbolen, maar ziet niet de samenhang in een akkoordenschema, speelt minimaal 5 jaar

4 – advanced (boek bewust improviseren)
je hebt ruime ervaring met improviseren, speelt licks en kent de II – V – I, kent theorie, hoort bij de beste spelers op een jamsessie, speelt minimaal 7 jaar


Bij elk niveau is er een lespakket:

Lespakket A: zelfstudie via online video cursus
Lespakket B: online spreekuur ‘impro turbo’ bij zelfstudie online cursus
Lespakket C: live groepsles met jamsessies
Lespakket D: 1-op-1 (privé)les met online cursus, jamsessies en online spreekuur


De mogelijkheden:

Liefst samenspelen in een groep – met een begeleidingsband?

1. Live groepsprogramma ‘slim improviseren 1’ – niveau 2 (>3 jaar speelervaring)
BONUS: 3 maanden toegang tot gloednieuwe online cursus ‘slim 1’ ter waarde van € 87
Klik hier.


2. Live groepsprogramma ‘slim improviseren 1 in Duitsland’ – niveau 2 (>3 jaar speelervaring)
Klik hier.


3. Live groepsprogramma ‘slim improviseren 2’ – niveau 3 (>5 jaar speelervaring)
Klik hier.Er even tussenuit en een lang weekend alleen bezig zijn met muziek?

4. Live groepsprogramma ‘start met improviseren’ in Duitsland – niveau 1 (>1 jaar speelervaring)
Klik hier.


Liever lekker makkelijk en veilig thuis leren wanneer het jou uitkomt?


5. Online groepsspreekuur – alle niveau’s
LET OP: Alleen in combinatie met een online cursus van impro Circle (niet inbegrepen)
Klik hier.


Tot 15 oktober geldt de vroegboekkorting. Advies nodig ? Of benieuwd naar mijn aanpak? Mail me eventjes.

Ik help ik je graag persoonlijk welke stappen je moet zetten om ook vrijuit te improviseren. Stel je eens voor hoe je dan over een half jaar speelt! Reken voorgoed af met de mythe dat improviseren heel lastig is. Check hier wat er bij je past.

Wil je me live aan het werk zien met een groep? Dat kan op zondag 10 oktober van 12.00-13.00 uur in Amsterdam. Stuur eventjes een mailtje en ik leg je uit hoe en wat. Neem vooral je instrument mee! Als je je al hebt aangemeld voor een van de programma’s, mag je natuurlijk ook gewoon nog komen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven