BONUSLES alternatieve licks voor de 4x4 licks matrix over BbMaj7, Cmi7 en Bb7

Video 1. uitLEG

In deze video leer je :

 
  • hoe een willekeurig akkoord is opgebouwd
  • wat de licks matrix is
  • hoe je akkoordtonen met elkaar kunt verbinden tot een “breiwerkje”
  • hoe je de licks matrix kunt gebruiken

Uitleg van de video in woorden

Als je improviseert over een akkoord, dan wil je weten welke noten passen in op dat akkoord. In ieder geval zijn natuurlijk de akkoordtonen waaruit het akkoord is opgebouwd goed. De licks matrix is een makkelijk hulpmiddel om van de ene akkoordtoon naar een andere akkoordtoon te spelen.

Een matrix is een tabel, die gevuld is met “cellen”. De inhoud van de cellen van licks matrix zijn “four note groupings” (lijnen van vier achtste noten) met een afsluitende doeltoon. Dat is de toon waar je op terecht komt. Deze doeltoon moet ook weer een akkoordtoon zijn.

In de matrix kun je beginnen met een willekeurige lick. Bijvoorbeeld van grondtoon (1) naar terts (3). De volgende lick moet dan beginnen met een terts (3). Je hebt dan vier mogelijkheden. Bijvoorbeeld van terts (3) naar doeltoon septiem (7). De volgende begintoon is dus het septiem (7) en dan zoek je weer in het rijtje van de begintoon septiem naar een vervolg. Zo ga je door totdat je breiwerkje klaar is.

De cellen zijn gevuld met “bebop vocabulaire”, licks die goed klinken in de context van jazzmuziek. Je komt aan dit vocabulaire door solo’s uit te zoeken en deze fragmentjes te kopiëren.

 

Wat heb je hier aan ?

Als je makkelijk van de ene naar de andere akkoordtoon speelt met goed vocabulaire, dan maakt het niet uit op  welke akkoordtoon je uit komt. Je kunt altijd je weg vervolgen. Dit geeft je veel vrijheid.

Uitleg alternatieve licks

Om makkelijk te kunnen variëren met de “licks matrix” is het handig om de cellen van de matrix te kunnen vullen met alternatieve licks. In onderstaande ZIP files vind je alternatieve licks voor Bb Maj 7, Cmi7 en Bb7. Deze licks zijn “four note groupings” met een afsluitende doeltoon waar je naar toe speelt.

Je kunt hiermee weer je eigen “breiwerkjes” maken en in laten slijten met een meespeeltrack. Veel succes !

DOWNLOADS

Alternatieve licks voor 4×4 Cmi7 licks matrix

In deze ZIP file vind je de inhoud van de “cellen” waarmee we de licks matrix vullen voor het akkoord Bb Maj 7. Deze licks zijn stuk voor stuk goed bebop vocabulaire. Alles is getransponeerd voor jouw instrument.

Alternatieve licks voor de 4×4 licks matrix van Bb Maj 7

In deze ZIP file vind je de inhoud van de “cellen” waarmee we de licks matrix vullen voor het akkoord Cmi 7. Deze licks zijn stuk voor stuk goed bebop vocabulaire. Alles is getransponeerd voor jouw instrument.

Alternatieve licks voor de 4×4 licks matrix van Bb7

In deze ZIP file vind je de inhoud van de “cellen” waarmee we de licks matrix vullen voor het akkoord Bb7. Deze licks zijn stuk voor stuk goed bebop vocabulaire. Alles is getransponeerd voor jouw instrument.

Scroll naar boven